Salutare! Vremea toridă ne face pe unii să visăm la concediul ala perfect cu băutura preferată-n mână, pe șezlong, la malul mării. Dar pe cei care lucrează de zor la construirea căsuței din vis, zilele caniculare îi îngrijorează (pe bună dreptate!) și le condiționează modul cum trebuie să abordeze anumite lucrări pe șantier – în special turnarea betoanelor în elementele structurale.
Principala acțiune defavorabilă a vremii caniculare este micșorarea semnificativă a timpului în care betonul turnat proaspăt intră în priză. Consecința acestei acțiuni este contracția betonului care duce la apariția fisurilor.
Fisurile sunt defecte ale betonului ce pot duce la degradarea elementelor de beton mai repede decât au fost proiectate să reziste și decât ne-am dori. Bineînțeles că ar trebui să evităm pe cât posibil apariția acestora. Ce putem face? Simplu:
- Comandăm beton aditivat cu întârzietor de priză. Mărind timpul de priză al betonului, putem evita eforturile de întindere ce se dezvoltă în interiorul betonului în urma uscării rapide și care conduc la apariția fisurilor. Atunci când se face comanda la stația de betoane, se solicită aditivarea cu întârzietor de priză. Din câte știu, costul este undeva la 10-20 lei/m3 pentru prepararea betonului cu acest aditiv.
- Udăm cofrajele și rosturile de turnare înainte de inceperea turnării, astfel încât să saturăm porii materialelor cu care betonul turnat proaspăt intră în contact.
- La turnarea unei plăci (ex. cea peste fundații, cea peste parter, etc.), la 1- 2h după turnare, încercăm cu degetul betonul. Dacă începe să opună rezistență (a început perioada de priză), folosim un furtun ca să aplicăm o peliculă de apă pe toată suprafața betonului. Având la dispoziție suficientă apă pentru hidratare, reacția exotermă din timpul prizei betonului va fi ținută sub control, evitând formarea eforturilor de întindere ce conduc la fisurare. Vom uda abundent în primele 24h după turnare, apoi mai rar în următoarele 48 ore.
- În cazul stâlpilor sau grinzilor, recomand udarea cofrajului pe exterior după turnare. Elementele verticale (stâlpii, grinzile de fundare, diafragmele) fisurează mult mai puțin decât elementele orizontale (plăcile).
Dacă totuși aveți ghinionul și v-au apărut fisuri la elementele structurale din beton armat, luați legătura cu dirigintele de șantier sau cu responsabilul tehnic cu execuția din partea Constructorului să întocmească o notă de constatare pe care să o aducă la cunoștință proeictantului în vederea stabilirii gradului de neconformitate și a emiterii unei soluții tehnice de remediere a defectelor. Multe fisuri sunt de suprafață, superficiale, și nu necesită tratamente speciale, ba din contră: proiectantul poate dispune să fie obturate cu pastă de ciment (amestec de ciment și apă) sau poate chiar că nu necesită remediere.
În încheiere, vă urez concedii plăcute la unii, iar celor mai harnici dintre noi – succes la turnări fără fisuri! 🙂